Vigtig update til CSP kunder: Microsoft ændrer licensvilkår

Microsoft introducerer væsentlige ændringer I KØB AF LICENS

CSP-programmet har eksisteret i en årrække uden væsentlige ændringer, men det er ved at ændre sig. Fra januar 2022 indfører Microsoft en ny indkøbsplatform, New Commerce Experience (NCE), der kommer til at erstatte den nuværende måde, I køber Microsoft 365, Power Platform og Dynamics 365 licenser på via CSP-programmet

Forud for disse forestående ændringer, er det vigtigt at forstå, hvad skiftet til NCE vil betyde for din virksomhed og hvilke ting, I kommer til at skulle tage stilling til fremadrettet. Lad os starte med en skitsering af de vigtigste ændringer.

De nye licensmuligheder med New Commerce Experience

Fra januar 2022 vil I kunne købe licenser på en af tre måder:

 1. Månedligt licensabonnement
 2. 12-måneders licensabonnement
 3. 36-måneders licensabonnement

Vil du vide mere?


Vil du vide mere?


De nye licensmuligheder

Månedligt licensabonnement

 • Med dette abonnement binder I jer 1 måned. Antallet af licenser kan reduceres eller opsiges ved udgangen af hver måned, hvilket giver jer mulighed for skræddersy licenser i takt med et ændret forretningsbehov
 • Denne fleksibilitet vil medføre et pristillæg på 20 % i forhold til den pris, I kender i dag
 • Abonnementet er ikke prisbeskyttet og jeres pris vil således stige i takt med eventuelle prisstigninger fra Microsoft
 

12-måneders licensabonnement

 • Med dette abonnement binder I jer i 12 måneder.
 • Annullering af abonnementet skal ske inden for de første 72 timer. Herefter er ikke muligt at annullere eller reducere antallet af licenser før de 12 måneder udrinder
 • Abonnementet er beskyttet mod prisstigninger i 12 måneder
 

36-måneders licensabonnement

 • Med dette abonnement binder I jer i 36 måneder.
 • Annullering af abonnementet skal ske inden for de første 72 timer. Herefter er ikke muligt at annullere eller reducere antallet af licenser før de 36 måneder udrinder
 • Abonnementet er beskyttet mod prisstigninger i 36 måneder.
 • Abonnementet gør sig i første omgang gældende for Dynamics 365, men vil også blive tilgængelig for Microsoft 365 licenser, formentlig fra marts 2022. Vi afventer de endelige detaljer fra Microsoft.
 

Kan vi blande abonnementer?

Abonnementer kan mixes, hvilket betyder, at I både kan have månedlige og årlige/flerårige abonnementer. For eksempel kan I vælge at have 90 % af jeres licenser med årligt abonnement og de sidste 10 % med månedligt abonnement, således at I kun betaler pristillægget på 20 % på et mindre antal licenser.

Hvornår træder New Commerce Experience i kraft?

Selvom New Commerce Experience lanceres i januar 2022, vil den først blive håndhævet den 1. marts 2022. Nye abonnementer, der købes den 1. marts 2022 eller senere, kan kun tegnes på den nye model med de nye vilkår beskrevet ovenfor. Dette gælder ikke for fornyelser, som kan fornyes indtil  30. Juni 2022. Eksisterende licenser vil fortsætte som normalt indtil deres årlige fornyelse. Har I f.eks. købt jeres CSP-licenser i maj måned, uanset hvilket år, skal disse licenser først fornyes på NCE i maj måned 2022. Men, men, men... det kan være en god ide at forny sine licenser på NCE med et årligt abonnement inden 1. marts for at undgå den prisstigning, der kommer på udvalgte Office 365 og Microsoft 365 produkter.

Prisændringer på Microsoft 365 og Office 365

Microsoft har annonceret prisændringer for Microsoft 365.

Prisændringerne træder i kraft den 1. marts 2022 for følgende kommercielle produkter:

 • Microsoft 365 Business Basic (fra $ 5 til $ 6 pr. bruger)
 • Microsoft 365 Business Premium (fra $20 til $22)
 • Microsoft 365 E3 (fra $ 32 til $ 36)
 • Office 365 E1 (fra $8 til $10)
 • Office 365 E3 (fra $20 til $23)
 • Office 365 E5 (fra $35 til $38)

Disse stigninger vil gælde globalt med lokale markedstilpasninger for visse regioner. Den nye prissætning i danske kroner er endnu ikke offentliggjort.

De gode nyheder

De gode nyheder

Det er nogle forholdsvis markante ændringer fra Microsofts side, og formentlig noget vi alle lige skal fordøje. Men der er heldigvis også positive ting at berette.

 • For det første har Microsoft ikke hævet prisen på sine Microsoft 365 licenser, siden lanceringen i 2011. Det er således første gang i et årti.
 • I dette årti har Microsoft introduceret 25 nye apps til Microsoft 365, inklusive Teams, Power BI og OneDrive, samt over 1.400 yderligere features.
 • Fra marts 2022 tilføjer Microsoft ubegrænset opkald til Microsoft Teams-møder (Audio Conferencing) til de fleste af deres Microsoft 365 licenser. En licens der i dag koster kr. 25,20 pr. bruger pr. måned. Det betyder, I kan ringe ind til Teams-møder, når I er på farten eller sidder et sted med dårlig internetforbindelse
 • I løbet af 2022 lancerer Microsoft produktet Defender for Business til virksomheder med under 300 brugere. Produktet løfter sikkerheden fra traditionel antivirus til ”next generation” beskyttelse, og bliver tilgængelig uden ekstra omkostninger, når man har Microsoft 365 Business Premium. Tilsvarende bliver Defender for Endpoint Plan 1 inkluderet i Microsoft 365 E3 uden ekstra omkostninger.

Pyha, hvad så nu?

De nye ændringer betyder, der er en række vigtige spørgsmål, I skal tage stilling til.

 1. Har I behov for at kunne skrue ned for (nogle af) jeres licenser med kort varsel? Også selvom dette indebærer et fleksibilitetstillæg på 20 %
 2. Kan og vil I binde alle eller hovedparten af jeres licenser i 12 måneder, så I undgår at skulle betale 20 % ekstra?
 3. Ønsker I prisbeskyttelse for en længere periode? I så tilfælde kan I vælge blandt 12 eller 36 måneders abonnementerne
 4. Har I nogle af de licenser, der stiger pr. 1. marts 2022? I så tilfælde kan det være en god ide at forny sine licenser på NCE med et årligt abonnement inden 1. marts for hermed at udskyde prisstigningen i 12 måneder.
 5. Har I de rigtige licenser eller skal jeres licensportefølje omlægges? Overvejer I f.eks. at tage springet fra Microsoft 365 Business Standard til Microsoft 365 Business Premium, kan der være en økonomisk fordel i at gøre det inden 1. marts 2022.

Næste skridt

Har du spørgsmål til ændringerne i CSP-programmet eller brug for en gennemgang af dine licensaftaler?

Tag endelig fat på din kontaktperson eller ring til os på tlf. 70 50 06 06. Så tager vi en god snak med afsæt i din virksomheds specifikke situation og behov.